• Af Jesper Rasmussen
  • Publiceret den:
  • Tilhører kategorien:
    Psykoterapi

Hvad der ikke dræber gør dig stærkere, eller?

Selv om de fleste af os sikkert har hørt dette ordsprog før, viser en nylig undersøgelse om traumatiske livserfaringer, hvor sandt dette ordsprog virkelig er.

En artikel offentliggjort i det nyeste Directions i Psychological Science, hvor Mark D. Seery, ph.d. og hans kolleger fra University of Buffalo, dykkede ned i traumers indvirkning på enkeltpersoner, og hvorvidt det rent faktisk gør dem psykisk stærkere og mere modstandsdygtig.

Traumatiske begivenheder som store naturkatastrofer, seksuelt misbrug, eller pårørendes død påvirker tydeligvis mennesker, men undersøgelsen viser samtidig, at for lidt modstand i livet kan være lige så skadelig som for meget.

Dr. Seery og hans kolleger fandt, at mennesker, som oplevede flere traumatiske begivenheder i deres liv havde høje niveauer af nød, funktionsnedsættelse, og PTS (posttraumatisk stress) symptomer.

Men de fandt også, at mennesker, der oplever meget lidt modstand og traumatiske livsbegivenheder havde lignende niveauer af nød, funktionsnedsættelser, og PTS symptomer.

Deres resultater viser at livets “sweet spot” opnås, når du har haft en vis modgang i livet, uden for meget modgang, hvilket resulterer i den højeste tilfredshed med livet og den laveste nød.

Det er vigtigt at opleve noget modgang i livet for senere at lære at klare de op-og nedture.

Hvis vi ønsker, at vores medmennesker skal opnå denne balance, er vi nødt til at lære, hvordan man kan øge modstandsdygtigheden. Selv hvis nogen allerede har oplevet flere traumer, end de kan håndtere, er der stadig en chance for at opbygge modstandskraft og vende tilbage til en mere afbalanceret tilstand.

Læs selv hele artiklen her

 

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu, du kan være den første.

Opret kommentar

  • (will not be published)