• Af Jesper Rasmussen
 • Publiceret den:
 • Tilhører kategorien:
  Andet

7 gode råd til at undgå stress i juletiden

Juletid er for mange mennesker en meget sammensat og følelsesmæssig turbulent periode. Julen er for nogen familiens samlingspunkt, som mange glæder sig til og som særligt børnene ser frem til. Men julen kan af forskellige årsager også ende med stress og jag uden nærvær og de gode stunder som de fleste af os drømmer om. Stress opstår når det ydre pres på familien bliver for stort samtidig med at vi ikke har værktøjerne til at håndtere dem.

Her kommer 7 gode råd til at undgå stress i juletiden:

 1. Juster og koordiner jeres forventninger til julen.
 2. Fastsæt et budget for julen som er realistisk, så julen ikke slår bunden ud af jeres privatøkonomi.
 3. Sørg for at færdiggør jeres arbejde inden julen, så du får fri og ikke arbejder men får slappet af og er sammen med familien.
 4. Sørg for at få kvalitativ kontakt med de nærmeste, ofte skal der kun en ganske kort samtale til at fjerne mange af vores bekymringer eller fantasier, når tingene hober sig op.
 5. Husk at anerkende og værdsætte dig selv og hinanden
 6. Hvis du føler dig stresset op til jul, sørg for rigelig motion, spis rigtigt så start allerede nu med at styrke din organisme med ekstra kosttilskud
 7. Ekstra vitaminer og mineraler og særligt B og D-vitaminer gør underværker i en kold og mørk tid.

1. Juster og koordiner jeres forventninger til julen.
Hvad enten du lever alene, i et parforhold eller du har børn er det utrolig vigtigt at kigge dine forventninger til julen efter i sømmene. Hvad er dine forventninger til julen, har du samme forventninger som din partner, og hvad med jeres børn? Mange parforhold bruger for megen negativ energi på ikke at have afstemt deres forventninger inden juleræsset går løs. Forventninger handler eksempelvis om hvor meget vi skal være sammen med familien, hvilken del af familien vi skal være sammen med og hvor meget skal vi være sammen alene. Det handler om hvilke ting og aktiviteter vi skal være sammen om og det handler sidst men ikke mindst om økonomi.

2. Fastsæt et budget for julen som er realistisk, så julen ikke slår bunden ud af jeres privatøkonomi
Julen kan blive en stor belastning psykisk og økonomisk hvis ikke vi forholder os til økonomien. Mange par går rundt med stress og frustrationer fordi de økonomiske forhold omkring julen ikke er afstemt indbyrdes og ikke er afstemt i forhold til den øvrige husholdningsøkonomi. Så ved i god tid inden at forholde jer til økonomien og til hvilket budget julen kan bære, slipper i for mange frustrationer og flere måneders overtræk på kontoen efterfølgende. Økonomi spiller en meget væsentlig rolle i forhold til stress, og en kollapset juleøkonomi, kan få store konsekvenser for dagligdagen flere måneder efter.

3. Færdiggør dit arbejde inden julen, så du får fri og tilbragt tid med familien og de nærmeste
Der er ikke noget som arbejde der kan stresse i julen, men hvis du i god tid beslutter dig for og planlægger hvad der skal være færdiggjort inden julen, kan du hjælpe dig selv af med en væsentlig stressfaktor. Den vigtigste beslutning omkring arbejde er dog beslutningen om at arbejdet ikke skal fylde og stresse i julen. Når beslutningen er taget, kan du med en anden ro planlægge hvordan det så kan lade sig gøre. At der er ro omkring arbejdet er en forudsætning for at kunne have et godt og nærvært samvær med din familie og dine venner i julen.

4. Kvalitativ kontakt med de nærmeste er vigtigt
Ofte skal der kun en ganske kort samtale til at fjerne mange af vores bekymringer eller fantasier, når tingene hober sig op
Kvalitativ kontakt og investering af tid og energi med familien og i parforholdet er af afgørende betydning for at få forholdet til at udvikle sig og er af afgørende betydning for vores livskvalitet i det hele taget. Kontakt med andre er samtidig med til at dæmpe vores stress niveau, hvis vi bruger den rigtigt. Mange af vores bekymringer og forestillinger om hvordan andre tænker om os, eksempelvis hvis vi ikke har det samme budget til julegaverne som tidligere er ofte unødige og kan afhjælpes ved en fornuftig snak om tingene. I langt de fleste tilfælde vil vi møde langt større forståelse fra vores omgivelser end vi forestiller os og end vi havde frygtet. Mange vanskelige samtaler som vi har brugt uendelig meget tid på at gøre os forestillinger om, kan gøres meget lettere ved at snakke med de involverede parter i tide. Jo før du deler dine bekymringer med andre, desto lettere bliver det.

5. Husk at anerkende og værdsætte dig selv og hinanden
Mange par der lever i en udfordrende og presset hverdag mister tilliden og trygheden til hinanden. Det der tidligere føltes så godt og trygt tidligere i forholdet eller i forelskelsen, føles nu anderledes utrygt og ind i mellem ukærligt. Hvis vi lærer at anerkende og værdsætte hinanden, kommer vi langt hurtige på sporet og finder lettere ind til hinanden. Det kan være svært i en kultur, hvor vi er særdeles gode til at kigge på det, der ikke virker. Midlet er at lytte til hinanden og sætte lys på alt det, der virker og er livfuldt i forholdet og gøre ting sammen, som vi godt kan lide, for at finde tilbage til det ,der en gang føltes tillidsfuldt og trygt. Juletiden er tiden hvor der er rum og plads til værdsættelse og anerkendelse, det kræver ofte ”bare” at vi husker det og prioriterer det.

6. Hvis du føler dig stresset op til jul, sørg for rigelig motion, spis rigtigt så start allerede nu med at styrke din organisme med ekstra kosttilskud
Stress forebyggelse og håndtering handler i høj grad om at styrke din organisme, så den i højere grad kan stå imod julepresset. Fordelene ved at dyrke motion er utallige og omfatter bl.a. øget velvære, bedre og stærkere immunforsvar, du kommer af med ophobet stress energi, organismen producerer ”lykkehormoner” der gør dig glad og øger velvære. Motion styrker hjertet og sikrer dig at du kan holde vægten med al den gode julemad.

7. Ekstra vitaminer og mineraler og særligt B og D-vitaminer gør underværker i en kold og mørk tid
Styrk din krop yderligere med ekstra vitaminer og mineraler hvis du er stresset, så din organisme og dine organer kan fungere optimalt. En meget stor andel af vinterdepressioner skyldes ikke kun mangel på lys, men skyldes D-vitamin mangel. Særligt dine binyrer er særligt belastet når du har stress og du kan styrke bi-nyrerne med ekstra B-vitaminer.

KGI ønsker dig en glædelig og stressfri jul!

Læs også om gode råd i forbindelse julestress hos Alt for damerne

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu, du kan være den første.

Opret kommentar

 • (will not be published)